DEN HAAG - De kosten voor een bezoek aan de huisarts gaan komend jaar niet omhoog. Dat hebben het ministerie van Volksgezondheid, de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vrijdag bekendgemaakt.

Met de invoering van de nieuwe Zorgverzekeringswet is per 1 januari 2006 een nieuwe wijze van financiering van de huisartsenzorg ingevoerd. De kosten voor een huisartsbezoek werden vorig jaar vastgesteld op basis van een schatting van het aantal consulten.

De drie betrokken partijen spraken destijds met elkaar af dat de tarieven aan het einde van het jaar naar boven of beneden aangepast konden worden, als de schatting zou worden overschreden.

Op basis van de huidige, nog niet definitieve gegevens lijkt het beschikbare budget behoorlijk overschreden te worden. Ondanks die vermoedelijke overschrijving hebben ministerie, huisartsen en zorgverzekeraars besloten de tarieven voor komend jaar niet op te schroeven. "In afwachting van de definitieve cijfers over 2006, hoeven de tarieven vooralsnog niet aangepast te worden", aldus een verklaring van de drie partijen.