UTRECHT - FNV Bondgenoten roept Nederlandse bedrijfstakpensioenfondsen op tot een boycot van durfkapitalisten Paulson en Centaurus. Beleggingen met pensioengeld van werknemers in de zogenoemde hedgefunds zijn niet te verenigen met de schade die ze toebrengen aan het industriële conglomeraat Stork.

Dat stelde hoofdbestuurder Willem Noordman van FNV Bondgenoten donderdag.

De twee grootaandeelhouders voeren een verbeten strijd om Stork op te splitsen. Ze proberen volgens de FNV-bond ten koste van het bedrijf en de werkgelegenheid zoveel mogelijk winst te behalen.

Afstoten

Bondgenoten-bestuurder Jan Berghuis zal dinsdag, tijdens de bestuursvergadering van het Pensioenfonds Metaal en Techniek, pleiten voor het afstoten van aandelen Paulson, ter waarde van 30 miljoen euro.

Volgens Noordman belegt het andere pensioenfonds in de metaal, de metalektro, niet in Centaurus en Paulson. In totaal zit FNV Bondgenoten in het bestuur van circa zestig bedrijfstakpensioenfondsen. De bond is nog bezig met een onderzoek naar de pensioenbeleggingen buiten de metaal.

Signaal

"Of Centaurus en Paulson last hebben van onze boycot is in financieel opzicht misschien de vraag, maar het gaat om het signaal dat belangrijke vermogensbeheerders kritiek hebben op hun beleid.

Er is Centaurus en Paulson alles aan gelegen dat er een positief beeld van hen bestaat en pensioenfondsen zijn belangrijke spelers op de financiële markt", stelt Noorman.

Abvakabo

De FNV-bond in de publieke sector, Abvakabo, heeft begrip voor de actie van Bondgenoten. Het pensioenfonds van ambtenaren en onderwijzers ABP heeft ook als beleid dat er niet belegd wordt in agressieve op de korte termijn gerichte activistische hedgefunds, zoals Centaurus en Paulson. ABP is met een belegd vermogen van 201 miljard euro de grootste in Nederland en een van de grootste fondsen ter wereld.

CNV

Voorzitter Jaap Jongejan van de CNV Bedrijvenbond vraagt zich echter af of de opstelling van zijn FNV-collega's zin heeft. "Ik snap wel dat Bondgenoten een signaal wil geven. Wij zijn het ook absoluut oneens met het beleid van Centaurus en Paulson bij Stork.

Maar dit zijn door geld gedreven bedrijven. Als je geld belegt, kun je ook sturing geven. Wij proberen altijd eerst te praten. Als dat niet lukt, kun je er alsnog uitstappen."