DEN BOSCH - Het bouwbedrijf Heijmans neemt delen van de Duitse branchegenoot Oevermann over voor 14,5 miljoen euro. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.

Vorige week gaf Heijmans nog een winstwaarschuwing af voor de bouwdivisie. Branchegenoot BAM deed dat ook vanwege een veel groter dan verwacht verlies bij de Duitse dochter Wayss & Freitag. Volgens Heijmans heeft de Duitse markt het dieptepunt achter de rug en zijn de economische perspectieven positief.

Wegenbouw

Heijmans is sinds 30 jaar actief op de Duitse markt op het gebied van grondwerken, zware funderingsconstructies en spoorwegbouw. Oevermann is voornamelijk actief in wegenbouw. De omzetverwachting voor dit jaar is 230 miljoen euro, waarvan circa 70 procent voortkomt uit de wegenbouwactiviteiten.

Duitsland is de grootste Europese bouwmarkt met een jaarlijkse productie van 200 miljard euro. De wegenbouw heeft daarin een aandeel van 13 miljard euro. De Nederlandse markt heeft een jaarlijkse bouwproductie van 50 miljard euro.

Spoorwegen

Naast de wegenbouwactiviteiten neemt Heijmans onderdelen over die zich bezighouden met utiliteitsbouw en bouwlogistiek. Dit laatste onderdeel verhuurt onder andere kranen en bulldozers. Het enige deel dat niet wordt ingelijfd is ingenieurbau, dat zich onder andere richt op water- en spoorwegen.

De onderdelen die Heijmans overneemt genereren dit jaar naar verwachting een bedrijfsresultaat van 4,5 miljoen euro. Heijmans als geheel rekent dit jaar eveneens op een positief bedrijfsresultaat in Duitsland.

Winst

Heijmans denkt de overname begin januari volgend jaar af te kunnen ronden en verwacht een positieve bijdrage aan de winst per aandeel in 2007. Oevermann blijft onder de eigen naam actief en de huidige directie blijft aan.