AMSTERDAM - Aanbieders van beleggingshypotheken nemen 40 procent van de inleg als premie. De overige 60 procent wordt belegd. "Daar krijgt de klant een overlijdensrisicoverzekering voor terug. Verder is er een deel als kostendekking voor verzekeraars tussenpersonen en de bank", aldus Richard Weurding van het Verbond voor Verzekeraars donderdag in Het Financieele Dagblad.

Er is ophef over beleggingshypotheken. Financieel toezichthouder AFM velde enkele maanden geleden een hard oordeel over deze producten. Ze zouden ondoorzichtig zijn en relatief duur.

De verkopers zouden maar ten dele in het belang van de belegger handelen en de informatieverstrekking zou onvolledig, ontoereikend en niet altijd juist zijn. De AFM en de onderzochte verzekeraars wilde niet zeggen hoe hoog die premies zijn.

Schadeclaims

Sinds de publicatie van dit rapport staan consumentenorganisaties en advocaten klaar om schadeclaims in te dienen bij de verzekeraars. "Advocaten staan likkerbaardend in de rij", zei Weurding. "Ze reppen over zes miljoen Nederlanders die een beleggingspolis hebben en schadeclaims van honderden miljoenen. Men plakt er het predikaat 'woekerpolis' op. Verzekeraars zouden zakkenvullers zijn. De teneur van de verhalen wekt ergernis. Het is moeilijk om je tegen te verdedigen."

Verzekeraars

Het Verbond van Verzekeraars heeft een onderzoek gedaan naar de kosten van deze producten. "Een vijfde van alle kosten is provisie voor de banken en tussenpersonen. 40 Procent is premie, maar daar krijgt de klant een overlijdensrisicoverzekering voor terug.

Ongeveer 30 procent is voor de aan- en verkoop van aandelen en slechts 10 procent zijn administratiekosten voor de verzekeraar. We hebben berekend dat de verzekeraar in de periode 2000 tot 2005 gemiddeld tussen de 0 en 0,7 procent heeft overgehouden van elke belegde euro. Aan beleggingshypotheken wordt niets tot nauwelijks iets verdiend."

Beleggingshypotheek

Dat maakt volgens Weurding dat bij een beleggingshypotheek gemiddeld genomen 60 procent wordt belegd. "15 Tot 20 procent wordt ingehouden als premie voor de overlijdensrisicoverzekering en 20 tot 25 procent is ter dekking van de kosten voor de verzekeraars, tussenpersonen en de bank."