DEN HAAG - Gasunie staat toch niet open voor de verkoop van een belang aan het Russische staatsgasconcern Gazprom. Dat maakte Gasunie-woordvoerder Hansch van der Velden woensdag bekend.

Gasunie-topman Marcel Kramer zei eerder op de dag tegen persbureau Reuters dat dit wel het geval was, maar hij trok zijn uitlatingen later weer in.

De twee ondernemingen werken al wel samen. Gasunie en Gazprom spraken deze zomer af belangen in pijpleidingen te ruilen. Gazprom krijgt een aandeel in de pijpleiding van Gasunie naar Groot-Brittannië en Gasunie mag meedelen in de Noord-Europese gaspijpleiding van Gazprom onder de Oostzee.

Maar Gasunie is gebrand op verdere uitbreiding van de samenwerking met de Russen. "Het is aan hen om de kansen te pakken, mochten die voorbij komen", aldus Kramer. Het Russische gasbedrijf zoekt expansie in West-Europa om de afzet van zijn gas veilig te stellen, terwijl Nederland met het Russische gas invulling kan geven aan de plannen om het gasknooppunt van noordwest-Europa te worden.