MILAAN - Italiaanse boeren zijn boos over de hoeveelheid onechte Italiaanse voedselproducten die momenteel de wereldmarkt overspoelt. Volgens de agrarische brancheorganisatie Coldiretti worden er jaarlijks voor 50 miljard euro goederen verkocht die Italiaans klinken, maar het niet zijn.

Voedselproducenten uit Italië vechten al jaren tegen het misbruik van Italiaans klinkende merknamen en logo's die prijken op niet authentieke producten. De vraag naar 'made in Italy' groeit wereldwijd sterk, met name in de Verenigde Staten, Australië en sinds kort ook in China. Volgens Coldiretti is de export van authentiek Italiaanse voedselproducten de afgelopen zeven maanden met 10 procent gestegen.

Tegenover twee echt Italiaanse producten wordt volgens de organisatie een namaak-artikel verkocht. Zo wordt in China een lokale kaas gemaakt die met een koe op het label voor de schapenkaas Pecorino door gaat. Coldiretti is er voorstander van om Italiaanse merknamen en labels dusdanig te verduidelijken dat consumenten wereldwijd makkelijker het onderscheid kunnen maken tussen echt en nep.