BRUSSEL - De Europese Commissie heeft woensdag een boete van totaal 519 miljoen euro opgelegd aan fabrikanten van synthetisch rubber, onder meer bedrijven die banden produceren.

Shell moet 160 miljoen euro boete betalen, het Italiaanse Eni 272 miljoen euro, het Amerikaanse Dow 64 miljoen. Het Tsjechische Unipetrol en het Poolse Trade-Stomill zijn voor lagere bedragen aangeslagen. Het Duitse Bayer ontloopt een boete van 204 miljoen euro, omdat het als eerste heeft geklikt over het kartel bij Europees commissaris Neelie Kroes (Concurrentie).

De boete voor Shell is verhoogd omdat het bedrijf zich al eerder schuldig maakte aan ongeoorloofde prijsafspraken, aldus een woordvoerder van Kroes in Brussel.

Record

De boete van 519 miljoen euro is de op twee na hoogste die Brussel ooit opgelegde. Kroes heeft totaal al voor 1,8 miljard euro aan boetes opgelegd, een record voor haar dienst.

Brussel zegt dat de bedrijven tussen 1996 en 2002 illegale afspraken maakten om de concurrentie te beperken. De bedrijven vergaderden in Amsterdam, Londen, Milaan, Praag en andere steden.

Het kartel van Shell en andere bedrijven blijkt uit talloze documenten en getuigenverklaringen, aldus Kroes. Shell geeft op dit moment geen reactie, aldus een woordvoeder. Het bedrijf is de aanklacht nog aan het bestuderen en komt later met een verklaring.