AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs is woensdag lager geopend. Het Damrak zette daarmee de trend voort die dinsdag inzette na het gedaalde consumentenvertrouwen in de VS. Ook Wall Street moest daardoor inleveren.

Bekijk video

De AEX begon met een verlies van 2,87 punten of 0,58 procent op ,89. Na een uur handel wist de Amsterdamse effectenbeurs het verlies woensdag licht terug te brengen naar 1,73 punten of 0,35 procent op een tussenstand van 496,03 punten.

De omzetten zijn zeer laag. Handelaar Peter Sneekes van Amstgeld spreekt van een afwachtende markt. "De markt wacht op de bevindingen in het Beige Book dat vandaag in de VS door de Fed wordt gepubliceerd", zo zegt Sneekes.

Het bericht dat Interbrew volgens de Financial Times een bod zou voorbereiden op South African Breweries leverde weinig beweging op. Heineken haalt er een kwartje bij. Intel KPNQwest, ASML en Getronics profiteren een beetje van de uistpraak van Intel dat het bedrijf in het vierde kwartaal aan de eersre uitgesporken verwachtingen zal voldoen. Koninklijke Olie noteert 70 eurocent lager op 54,35 euro nadat de olieprijs verder is gedaald. "Voor het overige is het een kalme dag", zo is de conclusie.

Europese beurzen

De Europese effectenbeurzen hebben woensdagmorgen overwegend lagere koersen laten zien. De stemming werd gedrukt door de verliezen op Wall Street dinsdag. Er kwam wat tegenwicht door overnamespeculaties, vooral in Londen.

Op de Londense beurs stond de FTSE-index rond 10.30 uur op een vrij bescheiden verlies van 0,4 procent. De CAC-index in Parijs was ,7 procent lager. Frankfurt had de slechtste score met een daling van de DAX-index van 2 procent.

Euro

Op de valutamarkten ging de koers van de euro omhoog. Om 10.30 uur werd 0,8845 dollar genoteerd in vergelijking met een slot van ,8815 dinsdag. De koers van de dollar tegenover de gulden daalde van f 2,4985 naar f 2,4905. Het pond sterling zakte van f 3,5345 tot f 3,5300.