BILTHOVEN - ASM International (ASMI) is nog niet af van zijn opstandige aandeelhouder Mellon. De activistische aandeelhouder gaat door in zijn pogingen de toeleverancier voor de chipindustrie op te splitsen.

Dat heeft Mellon, dat iets meer dan zeven procent van de aandelen ASMI bezit, dinsdag bekendgemaakt. Het Amerikaanse hedgefund laat zich niet afschrikken door de uitkomst van de maandag gehouden buitengewone aandeelhoudersvergadering. Een ruime meerderheid van de aandeelhouders stemde tegen het plan van Mellon ASMI op te splitsen.

Teleurgesteld

"We zijn teleurgesteld in de uitslag van de stemming, maar blij met de inspanningen waaraan we hebben meegewerkt die voor enige verandering bij ASMI hebben gezorgd", aldus Mellon. Het hedgefund doelt op de toezegging van ASMI om de winsten uit dochteronderneming ASM Pacific voortaan aan de aandeelhouders terug te geven in plaats van in de kwakkelende front-endactiviteiten te stoppen.

Kunstmatig

Mellon beklaagt zich al geruime tijd over de kunstmatige manier waarop het bedrijf uit Bilthoven het ene deel van het bedrijf, dat productiemachines voor chips maakt (front-endactiviteiten), overeind houdt. Dat gebeurde stelselmatig met dividenden uit het andere deel van ASMI, namelijk een belang van 54 procent in ASM Pacific. Dit onderdeel, dat apparatuur maakt voor het verpakken en testen van computerchips, draait wel goed. Mellon wil dat het verkocht wordt.

Steun

Het management van ASMI, faliekant tegen opsplitsing, kreeg maandag steun van onder meer grootaandeelhouder Hermes. Ook de Vereniging van Effectenbezitters stemde tegen Mellon. Volgens directievoorzitter Arthur del Prado van ASMI, zelf eigenaar van 22 procent van de aandelen, zijn de front-endactiviteiten na jaren verlies goed op weg winstgevend te worden. Hij vroeg de aandeelhouders om geduld en gaf aan in 2008 weer zwarte cijfers te verwachten bij het onderdeel.