BRUSSEL/ZOETERMEER - De problemen over de import van kippenvlees uit Thailand en Brazilië door de Europese Unie zijn de wereld uit. De Europese Commissie meldde dinsdag een akkoord met Thailand. Een maand geleden werd Brussel het al eens met Brazilië.

De twee landen exporteren de laatste jaren steeds meer kippenvlees naar Europa. Het gaat vooral om gezouten en gekookte filets, volgens Brussel om hoge invoerheffingen te ontwijken. De Wereldhandelsorganisatie WTO heeft de Europese bezwaren daartegen echter ongegrond verklaard. Daarom zijn nieuwe zogeheten tariefcontingenten afgesproken.

Thailand

Thailand mag per jaar maximaal 92.610 ton gezouten kippenvlees tegen een heffing van 15,4 procent exporteren naar de EU. Voor gekookt vlees gaat het om 160.033 ton tegen 8 procent. Voor alles daarboven moet extra betaald worden.

De Nederlandse vleessector kan met deze afspraken leven. "Een alleszins redelijk compromis", aldus een woordvoerder van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE). "Maar we moeten blijven waken dat Brussel blijft toezien op de kwaliteit van de producten. Producten van elders moeten voldoen aan dezelfde eisen als de Europese."

Nederland importeerde vorig jaar 410.000 pluimveevlees. Bijna 67.000 ton daarvan kwam uit Brazilië. Thailand zit voor de Europese import van kippenvlees op slot wegens de vogelgriep. Alleen gezouten en gekookt vlees wordt toegelaten, aldus de PVE-woordvoerder.

Volgens hem is het meeste kippenvlees in de schappen van supermarkten van Nederlandse afkomst. Het vlees uit Thailand en Brazilië is vooral bestemd voor de verwerkende industrie, voor snacks als nuggets en kipsaté.