AMSTERDAM - Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank en bestuurslid van de Europese Centrale Bank (ECB), maakt zich geen zorgen over nadelige gevolgen van de sterkere euro op de economie in Europa. In een interview met persbureau Reuters zei Wellink dinsdag dat de economie in de eurozone op een robuust groeitraject zit en dat de bedrijfswinsten in de eurozone hoog zijn.

De bezorgdheid die Franse politici maandag uitten over de duurdere euro deelde Wellink niet. De Franse minister van Financiën, Thierry Breton, riep de ECB toen op tot "collectieve waakzaamheid". Analisten maakten daaruit dat Frankrijk een nieuwe renteverhoging niet wenselijk acht.

Weer

Wellink zei wel dat renteontwikkelingen hem aan het weer doen denken. "Als de weersverwachtingen veranderen, dan zou je je daarop moeten voorbereiden. Maar ikzelf heb bijna nooit de neiging om het weer te veranderen," aldus Wellink, die de Franse oproep een pavlovreactie noemde.

De ECB zinspeelde onlangs op een renteverhoging in december. Het rentepercentage zou dan op 3,5 procent uitkomen. Over volgend jaar hebben de beleidsmakers van de ECB zich nog niet uitgelaten. Volgens Wellink zal de ECB doen wat noodzakelijk is om volgend jaar de doelstelling van een inflatie onder de 2 procent te halen.

Een sterke euro ten opzichte van de dollar is nadelig voor bedrijven die exporteren naar de Verenigde Staten. Hun resultaten worden door de zwakke dollar aangestast. Aan de andere kant wordt een oorzaak van inflatie weggenomen. Importen die in dollars afgerekend moeten worden zijn door de sterkere euro relatief goedkoper geworden.