OSS - De twee farmaceutische bedrijven Organon en Pfizer staken hun samenwerking bij de ontwikkeling van het antidepressiemiddel asenapine. Pfizer heeft hiertoe besloten na een commerciële analyse. Desondanks gaat Organon verder met de ontwikkeling.

Organon krijgt in de loop van volgend jaar alle intellectuele rechten, productrechten en onderzoeksgegevens terug. Dat maakte moederconcern Akzo Nobel dinsdag bekend.

Miljoenen

Pfizer heeft in de afgelopen periode een behoorlijk bedrag geïnvesteerd in het middel. Volgens bestuurder Toon Wilderbeek van Akzo Nobel gaat het om enkele honderden miljoenen euro's. Op het moment dat asenapine op de markt komt, krijgt de Amerikaanse onderneming in de loop van de jaren geld terugbetaald uit de opbrengsten van asenapine.

Problemen

Het middel kampt met problemen. Akzo Nobel maakte half oktober bekend rekening te houden met een vertraging bij de indiening van de onderzoeksresultaten bij de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteiten begin volgend jaar. Dat zou gebeuren omdat de resultaten "gemengd" zijn.

Het bedrijf wil geen prognose geven over het moment wanneer asenapine op de markt komt. Volgens Akzo Nobel zit er ten minste een gat van een jaar tussen het moment van aanmelding bij de autoriteiten en de introductie op de martkt.

Volgens Wilderbeek gaat Organon vooralsnog alleen verder. "We gaan niet zoeken naar een nieuwe partner." Hij wil echter niet uitsluiten dat er op termijn een partner gezocht wordt om samen te werken bij de ontwikkeling en het vermarkten van asenapine.

Beursnotering

Organon wordt binnenkort afgescheiden van Akzo Nobel. Het is de bedoeling dat dit bedrijf een eigen beursnotering krijgt. De problemen met asenapine hebben volgens Akzo Nobel geen gevolgen voor de verzelfstandiging. "Het is de bedoeling dat Organon begin volgend jaar een notering krijgt aan de beurs in Amsterdam. Aan onze plannen is nog niets veranderd en we zijn op weg zoals wij dat eerder hebben aangekondigd."