MOSKOU - Het Russische gasconcern Gazprom wil de gasprijs voor Europa volgend jaar met 15 procent verhogen. Bronnen bij de door de staat gecontroleerde onderneming bevestigden maandag een bericht van die strekking in de Russische krant Vedomosti.

Concreet zou de prijs voor Russisch gas in Europa omhoog gaan van ongeveer 250 naar 293 dollar per 1000 kubieke meter. In Duitsland, dat eenderde van zijn gas uit Rusland haalt, is verrast gereageerd. Importeur Ruhrgas wijst erop dat Moskou de olieprijs zou moeten volgen. Omdat die recentelijk is gedaald, ligt een daling van de gasprijs meer voor de hand.

Volgens de Russische media moeten ook diverse voormalige Sovjet-republieken rekening houden met een prijsverhoging. Zo moet Wit-Rusland vier keer zoveel voor gas uit Rusland gaan betalen.

Begin dit jaar leidde een prijsverhoging tot een conflict tussen Oekraïne en Rusland. Moskou besloot de gaskraan dicht te draaien omdat Oekraïne niets van een prijsverhoging wilde weten. Daardoor kregen diverse Europese landen te maken met een verminderde gastoevoer.