AMSTELVEEN - KLM heeft Peter Hartman officieel tot nieuwe president-directeur benoemd. Hij volgt Leo van Wijk in juli op als topman bij de luchtvaartmaatschappij. Dat maakte KLM maandag bekend.

Bekijk video

Begin oktober kondigde het concern de benoeming aan van Hartman. Hij wordt eindverantwoordelijk voor de operationele activiteiten van het merk KLM en voor de strategie. Hij krijgt een plaats in het strategisch comité van Air France-KLM. "Het betreft geen uitgeklede functie", verduidelijkte een zegsman van KLM.

Gevaar

KLM wordt volgend jaar meer een normale werkmaatschappij van de holding Air France-KLM. Dit betekent volgens de huidige bestuursvoorzitter Van Wijk niet dat bijvoorbeeld de naam of het aantal KLM-vluchten vanaf Schiphol in gevaar komen.

Van Wijk gaat zich bezighouden met fusies en allianties binnen de luchtvaartgroep. Dit onderwerp staat volgend jaar hoog op de agenda. Vooral op de Amerikaanse markt verwachten kenners een consolidatie in de luchtvaart. De eerste aanzet is al gegeven door US Airways, dat een bod heeft uitgebracht op Delta Air Lines.

Invloed

Air France-KLM eist een belangrijke rol op in de verwachte overnamegolf in Amerika. Van Wijk zei eerder niet uit te sluiten samen met private investeringsmaatschappijen op te trekken om invloed te kunnen uitoefenen.

Air France-KLM is wat betreft omzet de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld. Amerikaanse vervoerders, hoe groot ze ook zijn, zullen altijd een Europese partner moeten hebben. Ze kunnen niet om Air France-KLM heen, verwacht Van Wijk.