AMSTERDAM - Verzekeraars die hoge en onduidelijke kosten voor beleggingsverzekeringen in rekening brengen, kunnen schadeclaims tegemoet zien. De zondag opgerichte stichting Woekerpolis Claim (WPC) stelt maandag in de Volkskrant dat het 'tijd voor actie' is. Beleggers die zich gedupeerd voelen door een verzekeraar kunnen vanaf maandag een claim indienen op de website van WPC.

Volgens voorzitter van WPC Jeroen Wendelgelst is ongeveer de helft van alle Nederlanders gedupeerd door praktijken bij beleggingspolissen. Verzekeraars zouden voor deze polissen te hoge kosten rekenen. Ook zou de totstandkoming van de prijs onduidelijk zijn.

Verzekeraars

Vorige week maakten Vereniging Eigen Huis, de Vereniging van Effectenbezitters, de Consumentenbond en Independer bekend de krachten te bundelen. Deze organisaties gaan onderzoek doen naar de kosten en premies die verzekeraars verbinden aan afgesloten beleggingsverzekeringen.

Aanleiding tot de krachtenbundeling is de recente ophef over kostbare beleggingsverzekeringen. Als gevolg van hoge kosten krijgen mensen te maken met ernstig tegenvallende rendementen.

De stichting WPC verwacht dat de claims tegen verzekeraars in de honderden miljoenen euro's zullen lopen. Volgens Wendelgelst moeten de claims snel worden ingediend, omdat ze vijf jaar na het ontstaan van de schade verjaren. Die schade wordt onder meer veroorzaakt doordat aan de beleggingsverzekering hypotheken zijn gekoppeld. Deze hypotheken worden vaak eerder afgelost dan de standaardtermijn van dertig jaar. Dan moet de polis worden afgekocht en ontstaat schade.