DUBAI - Twee banken azen op het belang van ABN Amro in de Saudische bank Saudi Hollandi Bank. De Nederlandse bank heeft een belang van 40 procent in de beursgenoteerde onderneming in Saudi-Arabië. Het aandeel van ABN Amro in de Saudische bank is ongeveer 1 miljard dollar waard.

Zowel National Bank of Kuwait als de Britse bank Standard Chartered zouden de deelneming van ABN Amro willen overnemen. Dat meldde persbureau Reuters zondag op basis van uitspraken van de topman van de Koeweitse bank.

Eerder deze maand bleek interesse te bestaan van Standard Chartered voor het belang van ABN Amro in Saudi Hollandi Bank. ABN Amro liet zondag in een reactie weten "geen commentaar" te hebben op de belangstelling.

Saudi Hollandi Bank was de eerste bank in Saudi-Arabië, opgericht in 1926 door de Nederlandsche Handel-Maatschappij, waaruit later ABN Amro ontstond. De bank was in eerste instantie opgezet voor de pelgrims uit Nederlands-Indië. Inmiddels is de Saudische bank uitgegroeid tot een van de grootste in het koninkrijk met ruim 1.300 mensen in dienst en 155 pinautomaten.