BRUSSEL - De eurobiljetten en -munten worden nauwelijks nagemaakt door valsemunters. Dat concludeert de Europese Commissie in een donderdag verschenen rapport over de stand van zaken na één jaar euro. De vervalsingen die zijn aangetroffen, zijn bovendien 'amateuristisch'.

Volgens het rapport ontdekte de Europese Centrale Bank in de eerste helft van dit jaar 22.000 valse briefjes. Dat staat gelijk aan 7 procent van de 'oogst' in de jaren van voor de euro. De meeste (65 procent) van de valse bankjes zijn vijftigjes. Het rapport schrijft de lage graad van valsemunterij toe aan het feit dat de nieuwe biljetten voorzien zijn van de jongste antinamaaktechnieken.

Het rapport geeft aan dat de introductie van de eurobiljetten en -munten begin dit jaar ook in alle andere opzichten een groot succes was. In een enquête zegt 93 procent van de burgers in eurolanden geen problemen te hebben met het betalen met de nieuwe biljetten. Bij de munten is dat wat minder (69 procent).

Tegelijk met het verschijnen van het rapport beveelt de Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, aan om een einde te maken aan het dubbelprijzen. In Nederland gebeurt dat nauwelijks nog, maar in veel andere landen staan de prijzen in de oude munteenheid nog overal vermeld. Daardoor wennen de burgers nooit aan de waarde van de euro, denkt de Commissie. Uiterlijk 30 juni zouden alle winkeliers, restauranthouders en andere handelaars uitsluitend nog in euro moeten prijzen, luidt het advies.