BILTHOVEN - Onder druk van de activistische aandeelhouder Mellon heeft ASM International (ASMI) zich de laatste maanden uitgesloofd beleggers te behagen. Op die manier hoopt de producent van apparatuur voor chipmachines te voorkomen dat een meerderheid van aandeelhouders maandag stemt voor opsplitsing. Marktkenners denken dat het erom gaat spannen.

Het verhaal van ASMI, dat jaarlijks meer dan 700 miljoen euro omzet met bijna tienduizend werknemers, is vrijwel identitiek aan dat van Stork. Dat industriële concern is druk bezig de twee activisten Paulson en Centaurus van zich af te houden. Een groot juridisch gevecht ligt daar in het verschiet.

Dat scenario is ook denkbaar voor ASMI, omdat het bestuur een eis van aandeelhouders kan negeren. Of het zover komt, is zeer de vraag. De druk van Mellon heeft ASMI zodanig 'geïnspireerd', dat aandeelhouders zo slecht niet meer af zijn.

Productiemachines

Mellon, dat zover bekend 8 procent houdt in ASMI, klaagt over de kunstmatige manier waarop het bedrijf uit Bilthoven het ene deel van het bedrijf, dat productiemachines voor chips maakt (frond-end activiteiten), overeind houdt. Dat gebeurde stelselmatig met dividenden uit het andere deel van het bedrijf, een belang van 54 procent in ASM Pacific. Dit onderdeel, dat apparatuur maakt voor het verpakken en testen van computerchips, draait wel goed. Mellon wil dat het verkocht wordt.

Vrijdag kondigde ASMI echter aan dat aandeelhouders niet bang hoeven te zijn dat de opbrengsten uit ASM Pacific aan hun neus voorbij gaan. Voortaan komen deze ten goede aan hen, via uitbetaling of de inkoop van eigen aandelen. De front-end activiteiten staan dus op eigen benen. De druk van Mellon betaalt zich uit.

Het voorstel trok vrijdag een andere grootaandeelhouder van ASMI, het Britse Hfame, over de streep. Deze fondsbeheerder sprak zich uit tegen splitsing van de chipmachinefabrikant.

Angel

Een marktkenner die anoniem wil blijven, vindt dat daarmee voor een groot deel de angel eruit is. Volgens de kenner is er door die belofte nog weinig risico voor aandeelhouders. De vraag is dan ook of aandeelhouders maandag een radicale beslissing willen nemen die het bedrijf in juridische getouwtrek kan doen belanden.

Voor Mellon is er nog een extra drempel. De bestuursvoorzitter Arthur del Prado, faliekant tegen de plannen, heeft 22 procent van de aandelen. Andere grootaandeelhouders, de Amerikaanse beleggingsfondsen Fidelity en Hermes, leggen daarom met ongeveer 20 procent van de stemmen veel gewicht in de schaal. De marktkenner, die hier en daar heeft gepolst, voorspelt dat het erom gaat spannen.