AMSTERDAM - Nog nooit zijn er in een jaar zoveel bedrijven over de kop gegaan. Dat concludeert het bureau voor kredietmanagement Graydon na onderzoek dat woensdag bekend is gemaakt.

Het record komt uit op 9390 faillissementen en schuldsaneringen voor ondernemers met een eenmanszaak. Dit overtreft het aantal van vorig jaar, toen 8095 bedrijven over de kop gingen. Het record stond voordien op 1983, toen 7810 faillissementen werden genoteerd.

Een van de oorzaken ligt volgens Graydon bij de vele startende ondernemers in de jaren 2000 en 2001. Deze starters komen reserves te kort nu de economie terugvalt. Voorts blijken ondernemers veel last te hebben van niet-betalende klanten.

Graydon telde totaal 6884 faillissementen: 17 procent meer dan vorig jaar. Daarnaast waren er schuldsaneringen voor minstens 2416 ondernemers met een eenmanszaak, aldus het kredietbureau.

Ongeveer een kwart van alle faillietverklaarde ondernemingen bestond niet langer dan één jaar. De meeste faillissementen deden zich voor in de bouwsector, gevolgd door de zakelijke dienstverlening en ICT. De omvang van de failliete bedrijven is meestal klein: 40 procent heeft geen personeel.

De provincie met de sterkste stijging van het aantal faillissementen is Utrecht (plus 41 procent naar 522 ondernemingen). Daarentegen gaat het dit jaar juist beter in Limburg. Daar daalde het aantal bedrijven dat over de kop ging met ruim 8 procent tot 375.