LUCCA - De Franse president Jacques Chirac is voorstander van een fusie van de luchtvaartgroep Air France-KLM met de Italiaanse branchegenoot Alitalia. Een alliantie zou "naar mijn mening" voordelen opleveren, zo zei hij vrijdag na afloop van een treffen met zijn Italiaanse collega Romano Prodi.

Air France-KLM en Alitalia flirten al enkele jaren met elkaar. De topman van de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij herhaalde donderdag echter dat Alitalia eerst aan een aantal eisen moet voldoen, voordat een fusie mogelijk is. De Italiaanse vervoerder moet onder meer eerst zijn financiën op orde krijgen.

Van Wijk

Er hebben onlangs weer verkennende gesprekken plaatsgevonden tussen beide luchtvaartmaatschappijen. Air France-KLM heeft contractuele verplichtingen om een fusie met Alitalia te onderzoeken, zei KLM-topman Leo van Wijk donderdag nog. De thuismarkt van de maatschappij, Italië, is commercieel gezien ook zeer interessant, voegde hij daaraan toe. "De markt is de vierde van Europa, maar wordt nu niet goed uitgebaat."

De Franse en Italiaanse regeringen kunnen invloed uitoefenen op de gang van zaken bij de vervoerder. Frankrijk bezit 18,7 procent van de aandelen in Air France-KLM. De Italiaanse overheid heeft 49,9 procent van Alitalia in handen.