AMSTERDAM - Stork-topman Sjoerd Vollebregt begint zo langzamerhand moe te worden van de verbeten strijd van twee grootaandeelhouders om het industriële conglomeraat op te splitsen. De afgelopen drie weken is er geen dag voorbij gegaan zonder dat hij zich met de kwestie moest bezighouden. Normale bedrijfsvoering is daardoor bijna niet meer mogelijk en dat is schadelijk voor Stork.

"Een intensieve periode is niet erg, maar het begint nu wel erg langdradig te worden. Het is wachten tot er een negatief effect komt op de financiële cijfers. Je moet ook kwaliteitstijd aan de onderneming besteden", zei Vollebregt vrijdag op de Dag van de Belegger in Amsterdam, het jaarlijks congres van de Vereniging van Effectenbezitters.

Overhoop

Al negen maanden liggen Stork en de aandeelhouders Centaurus en Paulson met elkaar overhoop. De twee durfkapitalisten willen dat de onderneming zich opsplitst. De onderdelen Food Systems en Technical Services moeten worden afgestoten en Stork zou zich volledig moeten richten op de luchtvaartdivisie. De directie van het concern voelt daar echter niets voor en dwarsboomt de plannen van de aandeelhouders, die samen ongeveer een derde in Stork bezitten.

De vele onderzoeken, vergaderingen en aandeelhoudersbijeenkomsten slurpen de kostbare tijd op van de directie, verzuchtte Vollebregt vrijdag. "De financieel directeur besteedt 80 procent van zijn tijd aan de kwestie; ik zelf 50 procent. De raad van commissarissen heeft al twaalf vergaderingen belegd."

Daarmee bevestigde Vollebregt de vrees van analisten. Zij zien het gevecht tussen Stork en de durfkapitalisten met lede ogen aan en waarschuwden eerder al voor de financiële risico's. "Het leidt in toenemende mate tot onzekerheid onder het personeel en de afnemers en daarmee wellicht tot commerciële schade", lieten analisten van zakenbank Petercam donderdag weten.

Vollebregt kan niet voorspellen wanneer de machtsstrijd wordt beëindigd. "Het kan zo zijn afgelopen, maar ook nog een paar jaar duren." Aan opstappen denkt de bestuursvoorzitter in ieder geval niet. "Ik kan niet weglopen voor mijn verantwoordelijkheid."

De nieuwste fase in de ruzie is donderdag bereikt, toen Centaurus en Paulson opnieuw alle aandeelhouders bijeen riepen in een poging het vertrouwen in de raad van commissarissen op te zeggen.

Vollebregt moet nog met een antwoord hierop komen. Hij verwacht dat binnen enkele weken te doen.