AMSTERDAM - Voor het eerst in ruim anderhalf jaar is de koers van de euro boven de 1,30 dollar gekomen. Op de valutamarkt noteerde de Europese eenheidsmunt vrijdagochtend een waarde van 1,3085 dollar. De koersstijging hangt samen met verwachtingen op het gebied van de rente.

Ten opzichte van donderdag won de euro een cent en vrijdag zat de Europese munt al niet ver meer van de grens van 1,31 dollar. De laatste keer dat de Europese munt boven 1,30 stond, was in april 2005.

Het hoogste punt dat de euro ooit bereikte, was eind 2004. Toen noteerde de munt 1,3667 dollar. Het laagste niveau waar de euro ooit op kwam, was 0,8225 dollar in het jaar 2000.

Opmars

De Europese munt was de afgelopen dagen al bezig met een gestage opmars. De aanzet om de grens van 1,30 dollar te doorbreken kwam donderdag, toen tegen de verwachting in het ondernemersvertrouwen in Duitsland omhoog bleek te zijn gegaan. Het toenemende vertrouwen in de economie verstrekt de verwachting dat de rente in de eurozone verder zal stijgen.

Renteverhoging

De Europese rente is sinds december vorig jaar al vijf keer verhoogd, onder een aantrekkende economie. Het belangrijkste tarief staat momenteel op 3,25 procent. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft al laten blijken dat een volgende renteverhoging waarschijnlijk is. Vermoedelijk zal de rentestand volgende maand al op 3,5 procent komen.

In de Verenigde Staten staat de rente nu op 5,25 procent. Nieuwe rentestijgingen lijken daar voorlopig niet aan de orde. Het land heeft een lange reeks van renteverhogingen achter de rug. Nu de groei van de economie daar afzwakt, gaan analisten ervan uit dat het belangrijkste tarief volgend jaar omlaag zou kunnen gaan.

Toevlucht

Bij een verdere renteverhoging in Europa is de kans groter dat valutahandalaren hun toevlucht zoeken tot de euro. Dat verklaart de koersstijging van de Europese munt.

Net als in de VS lijkt ook in Europa sprake van een afzwakking van de economie, maar er ligt volgens de ECB wel ruimte voor verdere renteverhogingen. Het beleid van de ECB is erop gericht de inflatie binnen de perken te houden. Een inflatie van nabij de 2 procent beschouwt de bank als aanvaardbaar.

Omloop

De bank kijkt echter ook naar de ontwikkeling van de geldhoeveelheid. Ook dat is van invloed op de inflatie, want als er meer geld in omloop is, wordt er ook meer uitgegeven. Omdat de geldhoeveelheid de laatste tijd toeneemt, ligt een verdere renteverhoging volgens de ECB voor de hand.

Op de valutamarkten wordt ook nauwlettend gekeken naar China, dat over enorme buitenlandse reserves beschikt uit de groeiende export. Een groot deel van dat geld wordt in dollars belegd. Een verandering daarin kan al snel tot koersschommelingen leiden.

Beleggen

Eerder deze maand verloor de dollar terrein door berichten dat China zijn reserves meer gespreid zou gaan beleggen. Plannen op dat gebied bestaan al langere tijd, maar China zegt daarbij geen haast te willen maken.