DEN HAAG - Duizenden rijksambtenaren hoopt de Abvakabo FNV woensdag op de been krijgen tijdens een manifestatie in Den Haag. De bedoeling is volgens een woordvoerster van de FNV-bond om in de lunchpauze minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken te confronteren met ongeveer vijfduizend actievoerders die een betere beloning eisen.

"We hebben duizenden steunbetuigingen voor acties. We houden het nu nog vriendelijk, omdat we de minister de kans willen geven om over de brug te komen in het cao-overleg. Anders volgen serieuze acties, zoals stakingen'', aldus een zegsvrouw van de Abvakabo donderdag.

Volgens de Abvakabo zijn de lonen van ambtenaren door het kabinet Balkenende de afgelopen jaren gematigd "steeds met de belofte: Na het zuur komt het zoet''. Dat zoet wil de FNV-bond in de publieke sector nu binnenhalen in de cao-onderhandelingen. Op woensdag 6 december staat een volgend overleg gepland.

Maar drie weken geleden concludeerde de minister al dat het verschil tussen de looneisen van de vakbonden en zijn aanbod onoverbrugbaar lijkt. De bonden eisen voor 2007 2,5 procent meer salaris en nog eens 2,5 procent voor een hogere eindejaarsuitkering. Remkes zei niet eens in de buurt van de helft van die eisen te willen komen. De cao geldt voor circa 120.000 rijksambtenaren.