EINDHOVEN - De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair wil van Eindhoven Airport naar Maastricht Aachen Airport in Beek verhuizen. Volgens directeur B. de Boer van Eindhoven Airport komt dit doordat de overheid enkele milieuregels nog niet heeft aangepast.

De komst van de prijsvechter Ryanair heeft er juist voor gezorgd dat Eindhoven Airport veel meer passagiers is gaan afhandelen. Dit jaar zijn er dat in totaal 364.000 passagiers af, een stijging van 29 procent ten opzichte van 2001, maakte de luchthavendirectie woensdag bekend. De Ierse prijsvechter vliegt dagelijks tussen Eindhoven en Londen Stansted.

Normering aan de hand van vliegbewegingen

De huidige regels werken met geluidsnormen die uitgaan van het aantal vliegbewegingen. De directie van de luchthaven wil liever een normering op basis van het werkelijk gemeten geluid. Zolang de nieuwe luchtvaartwet er niet is, zal dat moeilijk te realiseren zijn.

Verzoek vluchten op Milaan afgewezen

Daarom heeft de directie onlangs een verzoek van Ryanair om vanaf Eindhoven naar Milaan te vliegen, moeten afwijzen. Maastricht Aachen Airport heeft onder de huidige wet nog wel ruimte voor Ryanair. "De directie zal er alles aan doen om Ryanair hier te houden. Het is alleen wachten op een besluit in Den Haag," aldus De Boer.

Sinds de komst van Ryanair naar Eindhoven Airport gaat het weer goed met de luchthaven. "Ryanair werkt als een magneet op andere bedrijven die nu ook naar Eindhoven komen," zei De Boer, die het aantal passagiers op lijnvluchten vanaf Eindhoven met 27 procent zag stijgen tot 255.000.