PARIJS/BERLIJN - De openbare aanklager in Parijs is een onderzoek begonnen naar handel met voorkennis en verspreiding van valse informatie bij het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS, het moederconcern van vliegtuigbouwer Airbus. Een bron bij het Openbaar Ministerie bevestigde een eerder bericht daarover in de Franse krant L'Est Républicain op donderdag.

Het onderzoek is ingesteld na een klacht van een groep kleine aandeelhouders van EADS. Ze beschuldigen de leiding van EADS en de grootaandeelhouders van maandenlange misleiding door de problemen bij de productie van de superjumbo A380 van Airbus te verhullen.

Winstwaarschuwing

Medio juni maakte EADS bekend dat de productie van de A380 opnieuw was vertraagd. EADS moest daarop een winstwaarschuwing afgeven, waarna het aandeel ongeveer een kwart in waarde daalde.

Aandelenverkoop

In de periode voor de koersval verkochten de grootaandeelhouders DaimlerChrysler en Lagardère een deel van hun belang met grote winst. In maart verkochten verscheidene bestuurders van EADS, onder wie de toenmalige medetopman Noël Forgeard, grote hoeveelheden aandelen in het concern. Forgeard trad later af wegens de problemen met de A380. Hij ontkent op de hoogte te zijn geweest van de problemen toen hij de aandelen verkocht.

De Franse beurstoezichthouder AMF is al een onderzoek naar handel met voorkennis bij EADS begonnen. De resultaten van dit onderzoek zijn nog onbekend.

Bischoff

De zakenkrant Financial Times Deutschland meldde donderdag dat de medevoorzitter van de raad van toezicht van EADS, Manfred Bischoff, begin volgend jaar aftreedt. Bischoff wordt dan voorzitter van de raad van commissarissen bij het Duits-Amerikaanse autoconcern DaimlerChrysler, aldus het dagblad. EADS wilde niet reageren.

De 64-jarige Bischoff deelde sinds 2000 het voorzitterschap van de raad van toezicht bij EADS met de Fransman Arnaud Lagardère.

Waarschijnlijk wordt hij opgevolgd bij het lucht- en ruimtevaartconcern door Rüdiger Grube, die nu nog in het bestuur van DaimlerChrysler en de raad van commissarissen bij EADS zit.

Duitse regering

Ook kwam er nieuws over de vermeende interesse van de Duitse regering in een direct belang bij EADS. Een hooggeplaatste Duitse regeringsfunctionaris zei donderdag tegen persbureau Reuters dat Berlijn geen direct belang in EADS wil nemen via de staatsbank Kfw of andere staatsinstellingen.

Invloed

De Duitse overheid vreest voor verlies van invloed bij EADS omdat DaimlerChrysler te kennen heeft gegeven zijn belang in het concern met 7,5 procent te willen afbouwen tot 15 procent. De laatste tijd deden geruchten de ronde dat Berlijn dit belang rechtstreeks zou willen overkopen. Waarschijnlijk wil de regering van bondskanselier Angela Merkel nu met private investeerders en financiële instellingen gaan samenwerken om een belang in EADS te verwerven.