BRUSSEL - De Europese Commissie stelt de EU-landen voor de teelt van een genetisch aangepaste aardappel toe te staan. Een woordvoerster heeft dat donderdag bevestigd.

De aardappel is ontworpen door het Duitse concern BASF en heet Amflora. Het zou het enige gengewas zijn dat echt in de Europese Unie geteeld wordt. Tot dusver gaf de EU alleen toestemming voor import en verwerking van genetisch aangepaste landbouwproducten, veelal maïs. Begin jaren negentig zijn wel enkele gewassen toegestaan, maar die zijn inmiddels uit de handel genomen.

BASF wil de aardappel laten telen voor industrieel gebruik, bijvoorbeeld om papier te maken. Voeding voor mensen of dieren is geen doel.

Gevolgen

Genetisch aangepaste gewassen zijn omstreden, omdat ze andere gewassen of dieren zouden kunnen aantasten. De milieubeweging vreest dat de gevolgen voor milieu en gezondheid dan niet te overzien zijn.

De Europese Commissie doet het voorstel 4 december in een comité van deskundigen uit de EU-landen. Bij vorige aanvragen bleken de EU-landen steeds te verdeeld om een besluit te nemen. De Europese Commissie heeft dan het recht om zelf te beslissen. Zij keurde haar eigen voorstel steeds goed.

Innovatie

Nederland is gewoonlijk voorstander van genetisch aangepaste gewassen. Onder meer Oostenrijk en Italië zijn fervente tegenstanders. Europarlementslid Jules Maaten (VVD) vindt dat Europa de teelt moet toestaan. "Als je tenminste wilt dat de EU qua innovatie een beetje bijblijft bij de Verenigde Staten en Azië", zegt Maaten. "Ik ben voor, mits alle nodige voorzorgen zijn getroffen."