NEW YORK - De effectenhandel in New York heeft dinsdag scherp gereageerd op het afnemende Amerikaanse consumentenvertrouwen. De koers van de toonaangevende Dow-Jonesindex daalde na het vrijkomen van de cijfers in rap tempo met 1,5 procent in de min en de door technologiefondsen gedomineerde schermenbeurs Nasdaq dook met 2 procent in het rood.

Wall Street leek zich in de tweede helft van de handelsdag even te vermannen. Maar onzekerheid bleef beleggers beheersen. Uiteindelijk sloot de Dow Jones 110,15 punten lager op 9872,60. Dat is een verlies van 1,1 procent. De Nasdaq ging iets minder hard naar beneden en daalde met 5,26 punten, ofwel 0,3 procent, naar ,97 punten.

Handelaren en beleggers werden door de slechte cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen overvallen. Zij hadden juist gerekend op een licht herstel na de forse inzinkingen in september en oktober. Deze tegenvaller zorgde ervoor dat slechts vier Dow-fondsen de handelsdag met een positief resultaat wisten af te sluiten.

Techno

Het waren vooral de technologiefondsen die beleggers even hadden weten op te peppen. Zo maakte chipfabrikant Intel zelfverzekerd bekend een zonnige toekomst voor het bedrijf te zien. Hierdoor werd Intel, net als een dag eerder, de grote winnaar van de Dow met een winst van 1,4 procent.

Verder behoorden bankier JP Morgan, papiergigant International Paper en aluminiumproducent ALCOA tot de selecte groep Dow-fondsen die de handelsdag wel met een positief resultaat wisten af te sluiten.

Aan het einde van de handel in New York noteerde de euro met ,8832 dollar, tegen de slotkoers van 0,8815 dollar eerder in Amsterdam. De Amerikaanse munteenheid kostte f 2,4942. Wat iets minder is dan de slotkoers van f 2,4985 op het Damrak.