PARIJS - Transavia gaat ook in Frankrijk vliegen. De luchtvaartmaatschappij zal onder haar huidige naam voornamelijk vanuit Parijs vakantiebestemmingen aandoen rond de Middellandse Zee, zoals Tunesië en Marokko. Vanaf volgende zomer moeten de eerste vluchten plaatsvinden.

Transavia zal, net als in Nederland, chartervluchten uitvoeren voor reisorganisaties. Ook zal de luchtvaartmaatschappij via internet goedkope tickets verkopen. Daarmee gaat het bedrijf de concurrentie aan met prijsvechters als easyJet, die al een sterke positie hebben verworven in Frankrijk.

Air France-KLM

Transavia behoort tot de luchtvaartgroep Air France-KLM behoort en krijgt 40 procent van de aandelen van de op te richten Franse vervoerder in handen. De overige 60 procent gaat naar moederconcern Air France. Dit bedrijf krijgt een meerderheidsbelang omdat Transavia alleen dan vanuit Frankrijk bepaalde vakantielanden kan aandoen. Dat heeft te maken met landingsrechten. De nieuwe prijsvechter krijgt ook een Franse bestuursvoorzitter.

Air France-KLM verwacht in Frankrijk een sterke positie te kunnen opbouwen met Transavia. "Er is nog geen Franse chartermaatschappij", zei KLM-topman Leo van Wijk donderdag in een toelichting. Net als Nederlanders vliegen Fransen volgens hem graag met een nationale luchtvaartmaatschappij. Er is volgens hem veel vraag geweest van touroperators naar een chartermaatschappij van Franse bodem.

Tien toestellen

Het Franse Transavia gaat vliegen met tien vliegtuigen. Dat vergt een investering van 20 miljoen euro. Binnen twee jaar is dat bedrag terugverdiend, verwacht Air France-topman Jean-Cyril Spinetta.

"Transavia kan winstgevend worden als er tegen lage kosten wordt gewerkt." Vooral de ticketverkoop via internet moet daar aan bijdragen.