LUXEMBURG - Wie wijn laat overkomen uit Frankrijk of een ander EU-land moet wel degelijk accijns betalen. Alleen als de flessen persoonlijk zijn meegenomen, hoeft dat niet.

Het Europees Hof van Justitie heeft dat donderdag bepaald in een zaak tegen ongeveer zeventig Nederlandse wijnliefhebbers. Leden van de 'Cercle des amis du vin' bestelde voor eigen gebruik wijn bij Franse fabrikanten. Ze lieten een transportbedrijf de flessen ophalen in Frankrijk, waar accijns veel lager is dan in Nederland.

De Nederlandse belastingdienst vond de actie niet zo'n goed idee en eiste ruim 900 euro accijns op de partij wijn. De groep vocht de aanslag aan tot aan de Hoge Raad in Nederland, die de zaak voorlegde aan het Europees Hof in Luxemburg. Het Hof erkent dat er een leemte in de EU-wetgeving is. Maar het vreest voor fraude als groepjes particulieren wijn gaan importeren.

De Europese Commissie had op een andere uitspraak gehoopt. Brussel vindt dat kleine verzendingen tussen particulieren vrijgesteld moeten zijn van accijns in het invoerland.

Om de leemte in de regels op te vullen, heeft de Europese Commissie inmiddels een voorstel ingediend bij de EU-landen. De vrijstelling van accijns geldt dan uitdrukkelijk ook voor verzendingen door een transportbedrijf of anderen.