VOORBURG - Het producentenvertrouwen in de Nederlandse industrie is in november op een hoog niveau blijven staan, vrijwel gelijk aan de recordwaarde die in oktober werd bereikt. Het vertrouwen van Nederlandse consumenten is licht gedaald, zo blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Sinds de zomer van 2005 is het vertrouwen van ondernemers sterk gestegen. De laatste vijf maanden blijft de vertrouwensindicator op een zeer hoog niveau staan, aldus het CBS.

De index die het vertrouwen van de producenten in de economie weergeeft, kwam in november uit op 8,8. Dat was een maand eerder 9.

Ondernemers zijn vooral te spreken over hun orderportefeuilles. De orderontvangsten namen in november weer toe, maar wel iets minder dan in oktober. De meerderheid van de ondernemers rekent erop dat het aantal personeelsleden in de komende drie maanden toeneemt.

Aankopen

Het consumentenvertrouwen daalde in november licht ten opzichte van een maand eerder. Met name over het economische klimaat waren consumenten minder positief. De bereidheid om aankopen te doen bleef volgens het CBS vrijwel ongewijzigd. Het aantal optimisten overtreft nog steeds het aantal pessimisten. De index van het consumentenvertrouwen kwam uit op 6, vergeleken met 9 in oktober.