ROTTERDAM - Door discussie over werkzekerheid bij Unilever is woensdag het overleg over een nieuwe cao bij het bedrijf vastgelopen. Dat hebben FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond bekendgemaakt. Volgens de bonden is er veel onrust onder de circa 4500 werknemers van het was- en voedingsmiddelenconcern in Nederland, omdat het bedrijf werk verplaatst naar het buitenland.

Bestuurder Lucas Vermaat van FNV Bondgenoten eist een werkzekerheidsgarantie voor de komende drie jaar. Dat dit nodig is, blijkt volgens hem uit de dinsdag door Unilever aangekondigde reorganisatie. Vermaat verwijt de werkgever alleen maar te willen bezuinigen op de arbeidsvoorwaarden. "Dit is niet de manier om de concurrentie met lagelonenlanden aan te gaan", aldus de vakbondsbestuurder.

Woensdag was het tweede cao-overleg. Maar nu al bleken volgens Vermaat en zijn collega Frans van de Veen van de CNV-bond standpunten onoverbrugbaar. "Wij willen afspraken voor de toekomst maken, zodat er wordt geïnvesteerd in bedrijven en personeel in Nederland. Maar in plaats van afspraken over scholing, wil Unilever alleen maar bezuinigen", aldus Van de Veen. Zo zouden werknemers meer uren moeten werken en verlofdagen moeten inleveren.

Ook over de salarisverhogingen zijn de meningen verdeeld. Voor een cao met een looptijd van twee jaar zou Unilever in totaal 3 procent bieden, terwijl de bonden over dezelfde periode 4,5 tot 5 procent vragen.