AMSTERDAM - Rusland is van plan per 1 januari niet langer toe te staan dat dierlijke producten uit de Europese Unie worden geïmporteerd. Dat heeft EU-woordvoerder Philip Tod woensdag gezegd. Volgens Moskou voldoet de behandeling van dieren en dierlijke producten in Bulgarije en Roemenië niet aan de Russische kwaliteitseisen. Die twee landen zullen per 1 januari tot de EU toetreden.

Vrijdag begint in Helsinki een Europees-Russische top en de Russische president Vladimir Poetin zegt te hopen dat dan een nieuw samenwerkingsverdrag overeen kan worden gekomen. Een dergelijk verdrag dat nu van kracht is, verloopt volgend jaar november.

Polen

Polen, dat met Rusland in een handelsconflict verwikkeld is, weigert echter op de top over een nieuwe overeenkomst te onderhandelen. Rusland heeft Polen importbeperkingen opgelegd en die moeten eerst ongedaan gemaakt worden, aldus Warschau. Polen is ook boos over een gaspijpleiding die wordt aangelegd van Rusland naar Duitsland zonder Polen aan te doen.

Poetin heeft in een woensdag in The Financial Times verschenen opiniestuk geschreven dat de EU in haar betrekkingen met Rusland niets van Moskou te vrezen heeft. "Degenen die waarschuwen voor het gevaar dat Europa afhankelijk wordt van Rusland zien de betrekkingen tussen Rusland en de EU in zwart-wit en proberen ze in te passen in het achterhaalde beeld van vriend of vijand", stelt Poetin in de krant. Volgens de president spelen stereotypen ten aanzien van Rusland een grote rol in Europa en kunnen die binnen de EU voor verdeeldheid zorgen.

Controle

De top in Helsinki zal vooral in het teken staan van Russische energieleveranties aan Europese landen. Het beloven zware onderhandelingen te worden, omdat Rusland van staatswege controle wil blijven uitoefenen over zijn energiesector en de EU juist meer marktwerking op het oog heeft. Brussel wil dat Rusland een verdrag ratificeert dat het mogelijk moet maken dat buitenlandse investeerders zich op de Russische energiemarkt kunnen begeven. De Russen zien daar echter niets in, en zeggen niet te zullen buigen voor Europese druk.