AMSTERDAM - Wanbetalers die zijn afgesloten van gas en elektriciteit blijven dit jaar nog in de kou zitten. Vorige week beloofde minister van Economische Zaken Joop Wijn (CDA) nog dat deze mensen voor de winter weer zouden worden aangesloten. Maar woensdag schreef hij de Tweede Kamer dat elektriciteitsbedrijven hier pas volgend jaar toe worden verplicht.

Wel zorgt hij er al deze maand voor dat mensen die de rekening niet kunnen betalen maar nog niet zijn afgesloten, gebruik kunnen blijven maken van gas en stroom. Alleen als mensen zelf niet meewerken aan schuldsanering of in andere uitzonderlijke gevallen mogen bedrijven tot afsluiting overgaan.

Duizenden mensen zitten nu zonder gas en licht. Ze dreigen op die manier de winter door te moeten. Volgens het ministerie van Economische Zaken kan de heraansluiting pas verplicht worden als de Splitsingswet van kracht is.

Deze wet is vorige week door de Eerste Kamer aangenomen. Hij kan pas volgend jaar ingaan. Tot die tijd doet minister Wijn een beroep op de elektriciteitsbedrijven om mensen niet af te sluiten, maar verplichtingen legt hij niet op.