ZWOLLE - Ruim honderd melkveehouders hebben woensdag met tractoren de in- en uitgangen van het regionaal distributiecentrum van grootgrutter Albert Heijn in Zwolle geblokkeerd. De boeren eisen eerlijke prijzen voor de door hun geleverde melk.

De actie werd geleid door de Nederlandse Melkveehouders Vakbond. Volgens voorzitter G. Roos hanteren de supermarktketens prijzen die op hetzelfde niveau liggen als 22 jaar geleden. "De melkprijs is structureel te laag. Met deze actie willen we in gesprek komen met de supermarktketens." Of de vakbond vervolgacties gaat voeren, hangt af van de onderhandelingen.

De vergoeding van 33 eurocent per liter melk moet omhoog naar 45 cent per liter, vindt de vakbond. "Ik ben bang dat de supermarkten zich hooghartig zullen opstellen. Als ze dat doen, dan kunnen ze nog heel wat spektakel tegemoet zien", belooft Roos.

De melkprijs daalde dit jaar met 10 procent, terwijl de kosten stegen. De vakbond vreest dat melkveehouders in Nederland hierdoor in de problemen komen.