SITTARD - Bij Sanko in Sittard hebben de werknemers woensdagmiddag voor korte tijd het werk neergelegd. Dat meldde FNV-Bondgenoten. Om twee uur liep het personeel het bedrijf uit om te protesteren tegen het uitblijven van een sociaal plan. Na een kwartier beëindigde het de actie en hervatte het de productie.

Sanko is toeleverancier van kunststof onderdelen aan NedCar. Als gevolg van de verlaging van de productie bij de autofabrikant moet Sanko inkrimpen en met ingang van vrijdag 95 mensen ontslaan.

Volgens FNV Bondgenoten worden de mensen afgescheept met een fooi in plaats van met een sociaal plan.

Illegaal

Een woordvoerder van Sanko noemt de actie van de vakbond onkies. Het bedrijf had de bond gesommeerd er van af te zien. Sanko overweegt het indienen van een schadeclaim. "Die man van de FNV loopt hier zomaar binnen en haalt mensen weg van achter de lopende band, zoiets kan niet", zei de woordvoerder van Sanko. "De onderhandelingen over het sociaal plan lopen nog, dan is zo'n actie illegaal."

Hij bevestigt dat de onderhandelingen zeer moeizaam verlopen. "Maar de afspraak is dat we tot vrijdag wachten voor we met een standpunt naar buiten komen, er kan nog van alles gebeuren."