AMSTERDAM - De fusie tussen Agis Zorgverzekeringen, Delta Lloyd Groep (Delta Lloyd & OHRA Zorg) en Menzis Zorg en Inkomen is voorlopig van de baan. De ledenraden van Menzis hebben het fusievoornemen dat de drie partijen eind oktober sloten op alle onderdelen verworpen. Dat meldt Agis woensdag.

De ledenraden zijn de hoogste organen binnen Agis en Menzis. "Die van Agis zijn vorige week akkoord gegaan, die van Menzis hebben het voornemen gisteravond afgewezen", aldus woordvoerder Sabine van Aken van Agis.

De zorgverzekeraar zag het besluit van de ledenraad van Menzis in dit late stadium "totaal niet aankomen", zo stelt de zegsvrouw. De raad van bestuur en de raad van commissarissen van Menzis hadden hun akkoord op het fusievoorstel namelijk al gegeven.

Roger van Boxtel, bestuursvoorzitter van Menzis, was de beoogde bestuursvoorzitter van het nieuwe fusieconcern. Het hoofdkantoor van de nieuwe organisatie zou in het huidige Agis-kantoor in Amersfoort komen.

Marktaandeel

Door de samenvoeging van de zorgverzekeringsactiviteiten zou een nieuwe zorgverzekeraar zijn ontstaan met 25 procent marktaandeel en 4 miljoen verzekerden, aldus de drie partijen destijds. De oprichting van de nieuwe verzekeraar, die onder de naam DAM Zorgverzekeringsgroep zou gaan opereren, werd beoogd per 2 januari 2007.

Beraden

Of de samenwerking tussen de drie partijen nu helemaal van de baan is, of Delta Lloyd en Agis met zijn tweeen verdergaan, is nog niet duidelijk. "Daar kunnen we nog niets over zeggen. In deze vorm gaat het sowieso niet door", aldus Van Aken. Agis gaat zich beraden over de ontstane situatie.