BRUSSEL - Andere EU-landen kunnen een voorbeeld nemen aan de flexibele werknemers in Nederland. In geen ander EU-land werken zo veel mensen parttime of via uitzendbureaus. Dat blijkt uit een discussiestuk van Europees Commissaris Vladimir Spidla (Sociale Zaken), dat woensdag is gepresenteerd.

Spidla wil met de EU-landen bespreken hoe de werknemers in Europa flexibeler kunnen worden. "De flexibeler regelingen zijn nodig voor de effecten van globalisering en vergrijzing van de arbeidsbevolking", zei Spidla.

Nu heeft gemiddeld zes op de tien EU-werknemers een vast contract voor onbepaalde tijd. Nederland is echter een uitschieter: hier heeft slechts vier op de tien een dergelijk standaardcontract.

De Europese Socialistische Partij zegt in een reactie dat nieuwe arbeidswetten in Europa nodig zijn nu minder mensen een baan voor het leven hebben. "Het gaat niet alleen om flexibiliteit of alleen maar zekerheid, maar om een balans daartussen", zei voorzitter Poul Rasmussen. "Helaas werken nog veel mensen in onzekerheid, wat ze te vaak belemmert om nieuwe vaardigheden te leren."