UTRECHT - De vakbond FNV Bondgenoten maakt zich zorgen over de veiligheid op het spoor. De bond stuurt woensdag een brief naar de werkgevers in de spoorsector met een oproep zo snel mogelijk te beginnen met een onderzoek om de situatie te verbeteren.

"De treinbotsingen van maandag en dinsdag en twee kritische rapporten in de afgelopen weken van de Inspectie Verkeer en Waterstaat tonen de noodzaak aan van grondig onderzoek naar de zwakke plekken op het gebied van spoorveiligheid", vindt bestuurder Tonnie Nijenhuis van FNV Bondgenoten.

Speculeren

De vakbond wil niet speculeren over de oorzaak van de botsingen die de afgelopen twee dagen chaos veroorzaakten op het spoor en waardoor tientallen mensen gewond raakten. "Wat we nu wel moeten doen is stilstaan bij de integrale spoorwegveiligheid in ons land", stelt Nijenhuis.

"Het vervoer van goederen en reizigers op het spoor is veiliger dan over de weg, maar dat mag geen reden zijn om op onze lauweren te rusten. Elk ongeluk is er een en de impact van een ongeval op het spoor is vrijwel altijd groot. We moeten er alles aan doen om ongevallen te voorkomen."

De bestuurder voert het hele jaar door overleg met de tientallen werkgevers in de spoorbranche. De belangrijkste spelers zijn spoorbeheerder ProRail, de Nederlandse Spoorwegen en vervoerder Railion. Verder zijn er nog tientallen kleiner vervoerders, OV-ondernemingen, aannemers en onderaannemers actief in de sector.