BRUSSEL - De twaalf landen met de euro zijn nog niet helemaal aangepast aan de eenheidsmunt, vindt Europees Commissaris Joaquin Almunia (Economische Zaken).

De euro is volgens hem een sterke en stabiele munt gebleken sinds zijn invoering. Maar de economische groei en inflatie in de landen blijven onderling sterk verschillen. Dat toont dat de landen nog niet helemaal zijn ingesteld op het leven in een monetaire unie, stelt Almunia in een rapport dat woensdag door de Europese Commissie is aangenomen.

Zo is de inflatie sinds de euro 3,5 procent in Ierland, maar 1,5 procent in Duitsland. De economische groei verschilt ook sterk van land tot land.

Stem

De oplossing is volgens de commissaris dat landen meer hun best moeten doen om de uitgaven te beheersen. Hij wil ook de coördinatie van de euro verbeteren, wat de eurolanden een sterker en duidelijker stem zou geven in de wereld.

"Tot slot moeten politici de voordelen van de euro uitleggen aan de burgers, of tenminste twee keer nadenken voordat ze de munt als zondebok voor economische problemen gebruiken", vindt Almunia.