AMSTERDAM - KLM gaat voorkomen dat klanten tickets voor vluchten vanuit een buitenlandse bestemming kopen maar opstappen op Schiphol. Dat meldt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij woensdag.

Vanaf begin volgend jaar zal de incheckapparatuur van KLM passagiers automatisch weigeren als zij met een overstapticket inchecken zonder dat ze vanaf de officiële vertrekplaats zijn opgestapt. Een reis met overstap kost vaak minder.

Volgens KLM profiteren naar schatting veertig 'grijsvliegers' per dag van goedkopere tarieven voor bepaalde vluchten met een overstap op Schiphol. "Zij kopen dan bijvoorbeeld een ticket voor de reis Brussel-New York met een overstap op Schiphol, omdat dat goedkoper is, en scheuren het deel van Brussel naar Amsterdam er zelf af. Ze beginnen hun reis dan gewoon op Schiphol," zegt de KLM-woordvoerder.

Fenomeen

Aan deze praktijk komt begin volgend jaar een eind als alle inchecksystemen van de maatschappij op Schiphol de 'grijsvliegers' automatisch zullen herkennen. "Je wordt dan niet meer toegelaten tot de vlucht. Daarmee zal dit fenomeen snel verdwijnen," denkt de woordvoerder. De extra controle gaat in januari of februari in.

Naheffing

KLM controleerde al wel langer achteraf het reisgedrag van klanten die zogenaamd overstapten op Schiphol en bracht deze 'grijsvliegers' een naheffing in rekening. Volgens de woordvoerder krijgt KLM per jaar acht miljoen euro aan dergelijke naheffingen binnen.