AMSTERDAM - Tegenvallende kwartaalcijfers van de Amerikaanse chipfabrikant Micron Technology hebben woensdagochtend de beurskoersen van de Europese halfgeleiderindustrie onder druk gezet. Philips, ASML, Infineon, STMicroelectronics en ARM noteerden in het eerste uur van de handel stevige dalingen.

Beursjournaal (video): Het laatste nieuws voor beleggers.

De AEX-index op de effectenbeurs in Amsterdam stond na een uur op een verlies van 3,79 punten (1,2 procent) op 326,56. De CAC-index in Parijs daalde 1,4 procent en de DAX-index in Frankfurt zakte 0,9 procent. De Londense FTSE-index moest 0,5 procent prijsgeven.

ASML en Philips

Op het Damrak ondervonden vooral ASML en Philips de tegenslagen bij Micron. Philips, dat ook veel chips produceert, stond op een verlies van 4,3 procent. Chipmachinefabrikant ASML moest zelfs 4,8 procent terug. ASML kondigde voorbeurs een reorganisatie aan, die werknemers hun baan kost.

De Europese indices zakten verder weg toen bleek dat het vertrouwen van het Duitse bedrijfsleven in december verder is gedaald. De Ifo-index, die het vertrouwen meet, zakte van 87,3 in november naar 87,1, terwijl analisten op een lichte stijging hadden gerekend. Volgens het onderzoeksinstituut Ifo is de daling vooral veroorzaakt door de ongunstige ontwikkelingen in de Duitse detail- en groothandel.

Op de beurs in Londen moest Vodafone 1,55 procent terug nadat bestuursvoorzitter Chris Gent had bekendgemaakt dat hij volgend jaar juli opstapt. In Helsinki waren aandeelhouders van het Finse Instrumentarium spekkoper doordat General Electric het bedrijf wil kopen voor 2 miljard euro. Instrumentarium zag zijn beurswaarde ruim 40 procent toenemen.

Euro

De euro steeg in de Europese valutahandel iets ten opzichte van de dollar, van 1,0255 dollar bij het slot dinsdag naar 1,0265. In ponden sterling daalde de eurokoers van 0,6430 naar 0,6420 pond.