AMSTERDAM - De Nederlandse Spoorwegen (NS) willen de komende jaren uitgebreide stationsoverstappunten bouwen langs autosnelwegen om het reizigersgemak te vergroten.

Faciliteiten voor kinderopvang, fitnesscentra, supermarkten, restaurants, theaters, hotels, parkeerplaatsen, stomerijen en autowasserettes worden gebouwd in de centra. De kosten voor het uitvoeren van de plannen zijn elf miljard euro. Dat meldt de Telegraaf woensdag.

De transferia worden volgens het dagblad gebouwd op locaties waar de snelweg het spoor snijdt en waar geen lange files staan. Ruim een miljard zou zijn gereserveerd voor de aanleg van de overstapstations. Daarnaast is volgens de krant vier miljard nodig voor nieuwe treinen en vier tot zes miljard voor de benodigde infrastructuur.

Polders

"Het gaat om locaties in de polders, langs de Veluwe en verschillende opstappunten onder de grote rivieren voor de files", zegt NS-directeur Bert Meerstadt in het dagblad. De plannen kunnen volgens de NS in 2020 zijn uitgevoerd. Metroachtige verbindingen moeten reizigers vanaf de overstapplaatsen naar de NS-stations vervoeren.