WOLFSBURG - Volkswagen schrapt in zijn fabriek in Brussel 3500 van de 5300 arbeidsplaatsen. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend. De maatregel is onderdeel van een omvangrijke reorganisatie bij de Duitse autofabrikant.

Eerder op de dag werd al bekend dat Volkswagen in Brussel stopt met de productie van de Golf. Het autoconcern wil de productie overhevelen naar zijn fabrieken in Wolfsburg en Mosel in Duitsland.

Onderhandelingen

VW is met vertegenwoordigers van het personeel onderhandelingen begonnen over het voornemen. Het is niet duidelijk wanneer VW de productie van de Golf gaat overplaatsen naar Duitsland.

Het bedrijf schrapt momenteel bij zijn fabrieken in Duitsland 20.000 arbeidsplaatsen. Ook wordt de werkweek verlengd zonder dat daar extra salaris tegenover staat. VW wil zo de overcapaciteit bij zijn autofabrieken tegengaan en de kosten drukken.

Vakbonden in België zijn woedend en zeer teleurgesteld. "Een regelrechte catastrofe", zegt ACV-vakbondsman Pascal Van Cauwenberge. Hij vreest voor algehele sluiting van de enorme fabriek. Die kan volgens hem niet overleven met de productie van alleen Polo's. De fabriek in Brussel maakt dit jaar 193.000 Golfs en 11.000 Polo's.

Verhofstadt

De Belgische premier Guy Verhofstadt is geschokt dat Volkswagen de productie van de Golfs overhevelt naar Duitse vestigingen, "terwijl de personeelskosten in België zeker niet hoger zijn dan in Duitsland", zei Verhofstadt tegen de Vlaamse VRT.

De Vlaamse premier Yves Leterme noemt het besluit zeer drastisch. Hij hoopt dat Volkswagen andere activiteiten naar België overhevelt. Hij heeft een crisisstaf gevormd die donderdag voor het eerst bijeenkomt.

Politie

Burgemeester Corinne de Permentier van de Brusselse gemeente Vorst, waar de fabriek staat, heeft extra politie ingezet. Enkele honderden agenten staan paraat om in te grijpen als werknemers de fabriek of de leiding aanvallen.

Werklozen

De Europese Commissie bekijkt of ze steun kunnen geven aan de regio-Brussel om de vele extra werklozen te helpen omscholen, aldus een woordvoerder dinsdag. Werknemers staken al sinds het weekeinde uit vrees voor het massaontslag. Woensdag is een grote personeelsvergadering gepland.

België, dat een relatief grote autoindustrie heeft, maakte recent al afslankingen mee bij Ford in Genk. De directie van Opel in Antwerpen meldde maandag een ploeg te schrappen nu de productie van de Astra terugloopt.