KUALA LUMPUR - De wereldwijde handel in halalproducten neemt jaarlijks met 10 tot 20 procent toe. Momenteel heeft de wereldwijde handel in voedingsmiddelen die aan de religieuze richtlijnen van de islam voldoen een geschatte waarde van 300 miljard tot 500 miljard dollar.

Dat zeiden adviseurs van de overheid van Maleisië dinsdag. Volgens de deskundigen groeit de vraag naar halalproducten ook omdat er meer bekendheid komt bij consumenten. Mensen spenderen bovendien meer geld aan halalvoedsel en er liggen steeds meer diverse halalproducten in de schappen. Ook kopen niet-moslims vaker halalvoedsel, aldus de onderzoekers.

Groeimogelijkheden

De Maleisische onderzoekers stellen verder dat steeds meer grote spelers de groeimogelijkheden van de wereldwijde halalmarkt inzien.

Daarom neemt de noodzaak toe om te komen tot een keurmerk bij de richtlijnen voor halalproducten. Het islamitische Maleisië wil zich opwerpen als internationaal centrum voor de certificatie van halalproducten.

Albert Heijn

Vorige maand ontstond in Nederland nog veel ophef omdat supermarktketen Albert Heijn runderen onverdoofd liet slachten volgens de halalnorm. Inmiddels heeft Albert Heijn zijn slachtmethode aangepast en worden de dieren wel verdoofd geslacht.

Volgens Albert Heijn voldoet de slachtmethode nog steeds aan de religieuze eisen.