DEN HAAG - De Nederlandse staat heeft zijn belang in TNT van 10,9 procent verkocht. TNT zelf trok bijna 600 miljoen euro uit voor een belang van 4,3 procent. De andere aandelen gingen naar de Amerikaanse zakenbanken Citibank en UBS. Dat liet TNT dinsdag weten.

In totaal gaat het om 46 miljoen aandelen. Daarvan heeft TNT er zelf 18,2 miljoen gekocht. De rest wordt via Citibank en UBS doorverkocht op de markt. De totale opbrengst van de veiling bedraagt 1,5 miljard euro. De staat gebruikt het bedrag voor de aflossing van de staatschuld.

De staat liet vorige week weten afstand te doen van het zogenoemde gouden aandeel. Dit speciale aandeel gaf de Nederlandse overheid de macht een overname van het postconcern te blokkeren. Tegelijkertijd kondigde minister Gerrit Zalm (Financiën) aan dat het resterende belang in TNT verkocht zou worden.

Privatisering

"Met deze verkoop is de privatisering van TNT afgerond. Dit proces was in 1989 ingezet met een verzelfstandiging van de toenmalige PTT", zo liet het ministerie in een verklaring weten.

In december vorig jaar verkocht de overheid al haar gouden aandeel in telecombedrijf KPN. Afgelopen september deed de staat het resterende belang van 8 procent in KPN van de hand. De opbrengst van dit pakket van 167 miljoen aandelen bedroeg ongeveer 1,7 miljard euro.