AMSTERDAM - De meeste studenten vinden persoonlijk geluk belangrijker dan een droombaan. Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek onder 1200 studenten uit het hbo en wetenschappelijk onderwijs.

Het onderzoek is verricht door Nobiles Media, de organisator van de Carrièredagen eind deze maand in de Jaarbeurs in Utrecht. Voor een droombaan wil een derde van de ondervraagden verhuizen naar de andere kant van het land als dat nodig is. Een op de twintig is bereid een relatie in de koelkast te zetten. Bijna een op de vijf kan er mee leven als het sociaal leven tijdelijk op een laag pitje komt te staan en een even grote groep stelt de kinderwens uit.

Naar het buitenland verhuizen blijkt een minder groot obstakel te zijn. Ruim 40 procent heeft het ervoor over om de grens over te gaan. Ook neemt bijna de helft van de ondervraagden genoegen met 10 procent minder salaris voor een droombaan.

Verder blijken academici iets meer over te hebben voor een droombaan dan hbo'ers. Zo is 35 procent van de studenten aan de universiteit bereid om 200 kilometer binnen Nederland te verhuizen, tegen een kwart van de hbo'ers.

Bijna vier op de tien academici nemen ook genoegen met een kwart minder salaris, tegen circa 25 procent van de studenten in het hoger beroepsonderwijs.