OAK BROOK - De Amerikaanse hamburgerketen McDonald's heeft dinsdag gewaarschuwd dat het vierde kwartaal verliesgevend zal zijn. Dit is het gevolg van een begin vorige maand aangekondigde reorganisatie, waardoor 175 restaurants dichtgaan en er zeshonderd banen zullen verdwijnen. Deze reorganisatie kost McDonald's 435 miljoen dollar.

Het verlies zal in het vierde kwartaal uitkomen op 5 tot 6 dollarcent per aandeel, verwacht het concern. Zonder reorganisatie is er een winst van 25 tot 26 dollarcent. Analisten gingen tot dusver uit van 31 dollarcent per aandeel.

McDonald's spreekt in een verklaring van "een moeilijk jaar". Het concern heeft al enige tijd last van tegenvallende ontwikkelingen in de fastfoodindustrie. Consumenten laten om gezondheidsredenen de Big Mac en de Whopper steeds meer links liggen. Grote ketens als McDonald's, Burger King en Wendy's zijn bovendien verwikkeld in een hevige prijzenslag, waardoor de resultaten teruglopen.

Bestuursvoorzitter Jack Greenberg stapte eerder deze maand op omdat hij er niet in slaagde het tij te keren. Hij stond onder grote druk door een gestaag dalende aandelenkoers. Greenberg is opgevolgd door Jim Cantalupo. De nieuwe baas wil volgende maand zijn toekomstplannen ontvouwen.