MUMBAI/LONDEN - Het Indiase staalconcern Tata Steel gaat zijn bod van 4,3 miljard pond (6,4 miljard euro) op branchegenoot Corus verhogen. Op die manier reageert het concern op een rivaliserend bod van het Braziliaanse CSN. Dat is de verwachting onder analisten en beleggers.

De flinke koerswinst die het aandeel Corus afgelopen vrijdag boekte (plus 5 procent) werd maandagochtend vastgehouden. Dit duidt erop dat beleggers op de beurzen in Amsterdam en Londen, waar Corus een notering heeft, zich opmaken voor een heuse biedingenstrijd om het Brits-Nederlandse staalconcern.

Rivaliserend bod

Het Braziliaanse staalbedrijf CSN kwam vrijdagmiddag met een rivaliserend bod op Corus van 475 pence per aandeel, 20 pence hoger dan dat van Tata. Het betreft een voorlopig bod en is onder voorbehoud van onder meer financiering en steun van het Corus-bestuur. In oktober boden de Indiërs 455 pence per aandeel Corus. Corus is inmiddels akkoord gegaan met dit bod.

Volgens analist Jurriaan Hofman van onderzoeksbureau Iris ligt het voor de hand dat Tata zijn bod verhoogt. "Het prijsverschil is een bescheiden 4,4 procent. Een verhoging van het eerdere bod van Tata Steel is hiermee waarschijnlijk."

Kostenbesparingen

Voor aandeelhouders maakt het volgens Hofman niet zoveel uit welke partij strategisch beter bij Corus past. "De biedingen zijn in contanten, de aandeelhouder kiest voor de hoogste bieder." De Iris-analist ziet zelf weinig verschil in voordelen tussen een combinatie van Corus-CSN of Corus-Tata. Wel zijn kostenbesparingen voor Corus dankzij de goedkope aanvoer van ijzererts eerder te verwachten bij een samengaan van Corus met CSN dan met Tata.

India

In India rekent vrijwel iedereen op een verhoogd bod van Tata. "Het is hoogst onwaarschijnlijk dat Tata Steel van Corus wegloopt nu ze zoveel tijd en moeite in het gehele proces hebben gestopt", aldus de Indiase zakenbank Kotak Institutional. Corus en Tata waren al bijna een jaar in gesprek toen Tata naar buiten trad. "Maar Corus zal het moeilijk vinden om het bod van Tata te blijven steunen als het niet wordt verhoogd."

Het aandeel Corus is sinds de overnamegolf in de staalsector begin dit jaar al ruim 50 procent meer waard geworden. Behalve CSN waren ook het Russische staalbedrijf Severstal en het Duitse ThyssenKrupp in beeld voor een samengaan met Corus.

Geen onbekende

CSN is voor Corus geen onbekende. De twee bedrijven overwogen vier jaar geleden al een fusie, maar dit plan ketste af vanwege de zwakke financiële positie van CSN en onzekerheden over de wereldwijde economische groei. Ook nu nog is volgens Iris-analist Hofman CSN fors gefinancierd met geleend geld. Daar staat het Indiase conglomeraat Tata Sons tegenover, het moederbedrijf van Tata Steel met een beurswaarde van bijna 50 miljard euro. Het is volgens Hofman duidelijk wie de strijd gaat winnen.