LONDEN - De Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq doet een nieuwe poging om de London Stock Exchange (LSE) in zijn geheel in te lijven. Nasdaq heeft een bod gedaan van 2,7 miljard pond (4 miljard euro) op de aandelen die het nog niet in bezit heeft. Het gaat hierbij om bijna driekwart van de aandelen.

Het Amerikaanse beursbedrijf deed eerder dit jaar ook al een bod op LSE van 2,4 miljard pond. Dat overnamebedrag werd echter als te laag afgewezen. In de periode daarna verwierf de Nasdaq wel een belang van 25 procent in de Londense beurs. Maandag maakte Nasdaq bekend dat het zijn belang inmiddels heeft vergroot naar 28,75 procent door nog eens 7 miljoen aandelen te kopen.

Technologiefondsen

Nasdaq is een elektronisch beursbedrijf en wordt door technologiefondsen gedomineerd. Bij een samengaan met LSE ontstaat een beursexploitant waar 6400 bedrijven een notering hebben. Samen hebben die een marktwaarde van 11,8 biljoen dollar.

De grote beursbedrijven in de wereld zijn al maanden het toneel van een consolidatieslag. Eerder dit jaar deed de Amerikaanse New York Stock Exchange een op bod van 10 miljard dollar (7,8 miljard euro) op Euronext, waar onder meer de beurzen van Amsterdam en Brussel onder vallen. Ook Deutsche Börse wilde met Euronext in zee gaan, maar gooide vorige week na een maandenlange strijd de handdoek in de ring.

Concurrenten

Nasdaq is niet het enige beursbedrijf dat aast op de Londense evenknie. Eerder toonden ook Deutsche Börse, het Europese beursbedrijf Euronext en de Australische investeringsbank Macquarie Bank belangstelling, maar zij visten allen achter het net. Door de grote belangstelling voor LSE is de aandelenkoers van het beursbedrijf het afgelopen jaar meer dan verdubbeld.

LSE meent dat het op eigen kracht kan doorgroeien.

'Geen doel op zich'

Bestuursvoorzitter Clara Furse zei eerder dit jaar dat een fusie geen doel op zichzelf mag zijn. Analisten wijzen er echter op dat een fusiebedrijf mondiaal beter in staat is om financiële diensten aan te bieden. Het voordeel van een fusie met een overzeese partner is dat er een veel groter gebied kan worden bestreken. Bij de fusie tussen Euronext en de New York Stock Exchange ontstaat dat voordeel ook.

De fusiegolf in het beurswezen vindt mede plaats onder druk van de klanten, die vinden dat de transacties goedkoper zouden kunnen. Een groep banken kondigde vorige week aan zelf een beursplatform te willen oprichten. Nasdaq-topman Bob Greifeld denkt dat hij samen met LSE goed in staat is om met de banken te concurreren.