BUNNIK - Koninklijke BAM Groep, Nederlands grootste bouwbedrijf, heeft een winstalarm afgegeven. Wegens problemen bij het Duitse dochterbedrijf Wayss & Freytag Schlüsselfertigbau is de winstprognose voor dit jaar met 50 miljoen euro bijgesteld tot 130 miljoen euro. Dat liet BAM maandag weten.

BAM verwacht dat de Duitse dochter dit jaar een verlies lijdt van 115 miljoen euro. De bouwer stelt dat er in het afgelopen kwartaal sprake is geweest van een "dramatische verslechtering" van het resultaat bij Wayss & Freytag Schlüsselfertigbau, dat daarom wordt opgeheven. De directie van het Duitse onderdeel is op non-actief gesteld.

Slecht management

BAM merkt op dat de dochter op lopende werken dit jaar naar verwachting 55 miljoen euro verlies maakt. Verder kan Wayss & Freytag Schlüsselfertigbau vorderingen van opdrachtgevers verwachten ter waarde van ongeveer 50 miljoen euro. Als oorzaak noemt BAM dat er slecht management is gevoerd en de sterk gestegen prijzen bij onderaannemers.

Accountant

BAM heeft een externe accountant gevraagd onderzoek te doen naar de gang van zaken bij het dochterbedrijf. Ook start het bouwbedrijf een forensisch onderzoek. Eerder aangekondigde maatregelen in Duitsland worden versneld doorgevoerd. Zo wordt de in Göttingen gevestigde Tiefbau-afdeling afgestoten.

Het onderdeel telt zo'n zeventig arbeidsplaatsen. Verder verdwijnen ongeveer dertig staffuncties. Voor de reorganisatie voorziet BAM circa 10 miljoen euro aan kosten. Wat van het dochterbedrijf overblijft, wordt per direct ondergebracht bij het Duitse BAM-onderdeel Müller-Altvatter.

Dividend/b>

BAM publiceert op 30 november de cijfers over de eerste negen maanden. Het bedrijf verwacht aan het eind van het jaar ondanks de winstwaarschuwing nog steeds 40 cent dividend per aandeel te kunnen uitbetalen.